Clicky

U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De toeristische parels van de Veluwezoom!

Evenementenbureau Sproock organiseert activiteiten op de  Veluwezoom aan de westkant van Arnhem. Hier bevinden zich toeristische pareltjes zoals:

  • De vijf dorpen in het groen,
  • Kasteel Doorwerth,
  • De spectaculaire heuvels aan de Neder-Rijn,
  • Schitterende landgoederen zoals Laag Oorsprong en Warnsborn! 

Het sensationele heuvellandschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd (250.000 tot 175.000 jaar geleden). Het landijs stuwde vanuit Scandinavië een enorme massa zand, klei en stenen voor zich uit. Nog altijd vind je bij Arnhem heuvels tot 80 meter hoogte. 

Aaneengesloten natuur: een fantastisch wandel- en fietsgebied

In de 18de en 19de eeuw ondergingen de (van oorsprong agrarische) landgoederen een metamorfose. Ze werden heringericht volgens Engelse landschapsstijl. Alles werd gedaan om de landgoederen te romantiseren.

Daardoor vind je hier watervallen, grappige bouwsels (follies), uitzichtpunten, kronkelbeken,  imposante rijen beuken (net zuilen van een kathedraal) en heideveldjes. De landgoederen vormen een aaneengesloten stuk natuur; een werkelijk prachtig wandel- en fietsgebied. Onderweg zijn er leuke uitspanningen, een herberg en pittoreske terrasjes. 

Bronwater sijpelt hier uit de grond!

Water dat in een ver verleden als regen op de noord-Veluwe neerdaalde, sijpelt, met name rond Oosterbeek, als zuiver bronwater uit de grond. Dit oeroude proces kun je er dagelijks zien. Gewoon midden in het bos. Uniek voor Nederland!

De stuwwal bij Doorwerth. De haarspeldbochten zijn het gevolg van het grote hoogteverschil.De stuwwal bij Doorwerth. De haarspeldbochten zijn het gevolg van het grote hoogteverschil.

Zwerfkeien (uit de ijstijd) op de Oosterbeekse Pietersberg. Ze werden in de grond aangetroffen tijdens de bouw van een huis.Zwerfkeien (uit de ijstijd) op de Oosterbeekse Pietersberg. Ze werden in de grond aangetroffen tijdens de bouw van een huis.

Groen Arnhem. De natuur van de Veluwezoom begint al bij het Centraal StationGroen Arnhem. De natuur van de Veluwezoom begint al bij het Centraal Station

Spectaculair wandelpad bovenop de stuwwal bij HeveadorpSpectaculair wandelpad bovenop de stuwwal bij Heveadorp

Poort naar Landgoed de Duno . Nog goed is te zien hoe de 19de eeuwse landschaps-architecten speelden met contrasten tussen donker en licht.Poort naar Landgoed de Duno . Nog goed is te zien hoe de 19de eeuwse landschaps-architecten speelden met contrasten tussen donker en licht.

Het Saksenros in het gemeentewapen van Renkum. Het herinnert aan de tijd (rond het jaar 1000) dat de Saskische vorstin Adela van Hamaland hier heerste. Het Saksenros in het gemeentewapen van Renkum. Het herinnert aan de tijd (rond het jaar 1000) dat de Saskische vorstin Adela van Hamaland hier heerste.

Het veerpontje over de Neder-Rijn (Driel-Oosterbeek). De rivier vormde rond het begin van de jaartelling de Noordgrens van het Romeinse Rijk.Het veerpontje over de Neder-Rijn (Driel-Oosterbeek). De rivier vormde rond het begin van de jaartelling de Noordgrens van het Romeinse Rijk.