Clicky

U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Verjaardagsfeestje in Oosterbeek, in de Oude Herbergh!

Gepost 2015/10/10

Ten westen van Oosterbeek ligt de Oude Herberg. Deze uitspanning stond eeuwenlang bekend als ‘De Koude Herberg’. Niet echt een uitnodigend uithangbord voor bestofte reizigers op zoek naar een warm onderkomen. Wel een naam die mysterie ademt. Herberg en nabijgelegen sprookjesbos vormen een perfect decor voor een kinderfeest. U ontvangt een knapzak met handleiding, schatkaart  en route. Na afloop: pannenkoeken!!!

De Oude Herberg past bij Sproock. De uitspanning ligt vlakbij 'De Oorsprong'; een oud bos waar een beek met kristalhelder water afstroomt richting Rijn. Een legendarische herberg aan de rand van een woud vol verhalen. Volop mogelijkheden dus! 

Aardman met streken

In het boekje Sagen & Legenden van het Rijnland kwam ik een lokaal verhaal tegen over Magdaleentje die spreekt met de beek, de bomen, en de dieren. Zo ontstond het idee voor een sprekend bos. Tijdens mijn verdere zoektocht naar hoofdpersonen in het verhaal belandde ik bij een mythologisch figuur: een aardman met streken.Volgens het volksgeloof struinden deze wezens veel rond in deze contreien. 

Het verhaal moest natuurlijk ook een held hebben. Dat werd Speurneus Wiechard van Arnheym. (De naam Wiechard komt uit de Wichard-sage, over het ontstaan van Gelderland. De oudst bekende geschreven versie van dit verhaal stamt uit 1465.) Voor de rest heb ik de verbeelding laten spreken. Sprookjes, sagen en legenden zijn levend cultuurgoed en het zoeken naar mogelijke verklaringen voor 'Koude Herbergh' bleek een leuke bezigheid.

Naam 

Maar hoe zit het nou 'echt' met de naam 'Koude Herbergh? In de menu-kaart van de herberg staat de volgende verklaring voor deze toch wat vreemde naamgeving: 

'Passanten konden er onder het genot van een drankje en een hapje op adem komen om vervolgens hun weg te vervolgen. Nachtbraken was er overigens niet bij; de herbergier deed zijn zaak steevast aan het einde van de middag op slot. (...) Waar je in andere herbergen doorgaans een warme nacht kon doorbrengen, was het 's avonds in de herberg aan de Utrechtseweg verlaten en koud.'

Tegenwoordig is de Oude Herbergh (en Bed- & Breakfast!) een bloeiend horecabedrijf met een warm welkom: een begrip in de hele regio.Klik hier voor meer informatie over het kinderfeest