Clicky

U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De magistrale bomen van de Veluwezoom

Gepost 2013/10/14

In ons deel van de Veluwezoom (Gemeente Renkum en omgeving) staan bovengemiddeld veel monumentale bomen. De meeste zijn aangeplant door rijke landgoedeigenaren in de tweede helft van de 19de eeuw.  Destijds ontleende men aanzien aan een uitbundige en afwisselende tuin met exotische beplanting.

Alhoewel de vroegere landgoederen tegenwoordig grotendeels versnipperd en verkaveld zijn, staan de bomen er nog steeds. Soms zelfs vormt zo'n boom één van de allerlaatste restanten van een voormalig landgoed.

Oosterse Plataan

Een mooi voorbeeld daarvan is de magistrale Oosterse plataan aan de Utrechtseweg, nabij de Oude Herbergh in Oosterbeek. Ooit maakte de boom deel uit van het Landgoed Valkenburgh. Hij is in zijn soort de nummer 6 van Nederland. Platanen houden van Gelderland. Van de eerste 6 staan er maar liefst 5 in deze provincie. De nummer 1 resideert in het hier vlakbij gelegen Elden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goldrush

In Park Hartenstein staat -met een stamomtrek van 750 centimeter- de vierde Sequoiadendron Giganteum (Mammoetboom) van Nederland (De vijfde staat er ook!). Deze boomsoort werd in het Amerikaanse hooggebergte ontdekt tijdens de Goldrush en raakte in de mode bij de Europese elite.

De mammoetbomen van Hartenstein hebben florissante vooruitzichten. Doordat het grondwater over een ondoorlaatbare leemlaag het park instroomt, is er een overvloedige watertoevoer. Bomen groeien hier dan ook sneller dan elders. 

Kampioen

Ook te zien in onze gemeente: de Robinia pseudo-acacia op het kasteelplein van Doorwerth. Dit is de grootste en oudste acacia van ons land. Sterker nog: hij is West Europees kampioen..

Men zegt dat er 3 acacia's op het kasteelplein stonden, geplant door Anton I Rijksgraaf van Aldenburg. ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen n 1678. Eén van deze bomen is -ondanks zware oorlogsschade in 1944- tot op de dag van vandaag te bewonderen.

Kapelleboom

Wie vanaf het kasteel via de Holle Weg richting Doorwerth klimt, treft daarboven de holle Kapelleboom aan, een markante linde. Het was hier dat de kasteelheer van Doorwerth een kapel liet bouwen toen het kerkje van Wolfheze in de 16de eeuw in onbruik raakte. De boom zou er toen al gestaan hebben en beschaduwde de kapel.

De Kapelleboom heeft geen speciale vermeldingen qua ouderdom of grootte, wel is de Doorwerthse linde misschien wel de enige boom in Nederland waarnaar een complete straat is vernoemd: De Kapelleboom.

De 1000-jarige den & Wodanseiken

Het bomenlijstje van deze omgeving zou nog imposanter zijn als de 1000-jarige den van Wolfheze in 2006 niet was omgevallen. Er dat terwijl er geen zuchtje wind stond... Alhoewel het de oudste den van Nederland was, lijkt 1000 jaar wishful thinking. De boom was waarschijnlijk zo'n 400 jaar oud.

In diezelfde Wolfhezer bossen staan de beroemde Wodanseiken. De naam suggereert een bijna prehistorische oorsprong, maar de eiken zijn 'slechts' om en nabij de 450 jaar oud. Hun naam kregen ze van kunstschilders ten tijde van de Romantiek. Een typisch geval van romantisering dus.

Sprookjesnamen

Bestaat er zoiets als een aaibaarheidsfactor voor bomen? Wat namelijk opvalt bij tamme kastanjes is dat de gehele top 3 een sprookjesnaam heeft gekregen. Op eenzame hoogte (oudste & dikste tamme kastanje) staat  'De Kabouterboom' uit Beek-Ubbergen.

De nummers 2 en 3 wortelen hier op de Veluwezoom: Aan de Arnhemse Zypendaalseweg om precies te zijn, Al eeuwenlang markeren deze woudreuzen de entree van Landgoed Gulden Bodem. Met een beetje fantasie kun je er twee houten portiers in zien. Daarom worden ze ook wel de poortwachtersbomen genoemd. En vooruit, omdat het nu eenmaal tamme kastanjes zijn kan het ook sprookjesachtiger: Hans en Grietje!